Poliandria përkufizohet si një praktikë që lejon një grua të martohet me disa bashkëshortë në të njëjtën kohë. I perceptuar shumë dobët nga shoqëria, ky bashkim i pazakontë është subjekt i kritikave të ndryshme. Dhe për arsye të mirë, shumë janë ata që besojnë se monogamia është rregull dhe se ata që e shmangin atë shkojnë kundër parimeve morale që lidhen me martesën. Në të vërtetë, zakonisht pranohet se bashkimi konvencional midis dy bashkëshortëve u jep atyre një detyrë besnikërie dhe ekskluziviteti. Megjithatë, një studim pretendon se gratë duhet të kenë një burrë rezervë për të qenë më të lumtura.

Keni një plan B në rast se martesa juaj bëhet e thartë, a keni menduar ndonjëherë për të? Ndoshta jo, pasi poliandria refuzon vlerat morale të vendosura nga shoqëria. Megjithatë, disa studime dëshmojnë faktin se një grua mund të jetë shumë më e përmbushur duke pasur dy burra. Edhe pse kjo ide mund të duket e largët, rasti i kësaj gruaje poliamoroze prej katër burrash tregon se disa ndihen të përmbushur duke zgjedhur këtë mënyrë jetese. Për më tepër, siç transmetohet nga gazeta Huffpost , gjysma e grave të martuara po mendojnë të kenë një burrë rezervë në rast divorci.

Gratë duhet të kenë disa burra
Ndërsa poligamia pranohet dobët nga shoqëria, disa njerëz ndjejnë nevojën për të shumëfishuar partnerët për të qenë më të lumtur. Megjithatë, kjo pyetje ka bërë që të rrjedhë shumë bojë dhe ka shkaktuar debate të shumta. Por një studim i botuar në The Royal Society Publishing pretendon se një grua e martuar me disa burra ka një avantazh të konsiderueshëm për njerëzimin.

Sipas autorëve të këtij studimi të titulluar “Zbulimi i suksesit të çiftëzimit dhe testimi i parimeve të Bateman në popullatën njerëzore”, poliandria është më e mirë për fëmijët . Në të vërtetë, teoria parashtron faktin se burrat prodhojnë miliona spermatozoide ndërsa gratë sekretojnë vetëm një sasi minimale të vezëve. Kështu, për t’u siguruar që do të bashkohen më shpesh dhe për të pasur një pasardhës të mbaruar , ata do të përfitonin nga disa bashkëshortë. Përveç kësaj, gratë që kanë disa burra mund të përfitojnë nga mbështetja e përhershme, veçanërisht kur rritin fëmijët dhe kryejnë detyrat e përditshme.

Megjithëse teoria që mbron poligaminë bazohet kryesisht në mbretërinë e kafshëve, studiuesit kanë aplikuar kërkime mbi njerëzit. Kështu, eksperimenti u krye në Afrikën Perëndimore dhe studiuesit ishin në gjendje të analizonin 20,000 gjuetarë-mbledhës që i përkisnin popullit Pimbwe për 20 vjet . Shumë banorë prireshin t’i nënshtroheshin poligamisë, veçanërisht gjatë zisë së bukës. Studimi tregoi se gratë mund të kujdeseshin për fëmijët e tyre gjatë mungesës, ndërsa burrat përpiqeshin t’i ruanin ata.

Pse jemi monogamë?
Megjithëse ky studim çon në reflektim, megjithatë është e vërtetë që monogamia është rregull për njerëzit. Ndërsa shumë gjitarë thuhet se janë poligamë, speciet njerëzore duket se preferojnë jetën në çifte, siç shpjegon France TV Info . Disa arsye të shpjeguara nga historia e primatëve mund të justifikojnë këtë mënyrë jetese e cila është bërë normë në vendet perëndimore:

Loading

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *