Zelanda e Re ka miratuar një ligj të ri për të ndaluar moshën 14 vjeç e lart që të mos jenë ndonjëherë në gjendje të blejnë cigare në mënyrë të ligjshme në legjislacionin e parë botëror për të ndaluar pirjen e duhanit për brezin e ardhshëm.

Zelanda e Re është vendi i parë në botë që zbaton rritjen vjetore të moshës së pirjes së duhanit, duke siguruar që duhani nuk mund t’i shitet kujtdo të lindur më ose pas 1 janarit 2009.

Ministrja e asociuar e shëndetësisë Ayesha Verrall tha në miratimin e ligjit: “Mijëra njerëz do të jetojnë më gjatë, jetë më të shëndetshme dhe sistemi shëndetësor do të jetë 5 miliardë dollarë më mirë nga mos nevoja për të trajtuar sëmundjet e shkaktuara nga pirja e duhanit, siç janë llojet e shumta të kancerit, sulme në zemër, goditje në tru, amputime.”

Do të shoqërohet me një sërë masash të tjera për ta bërë duhanin më pak të përballueshëm dhe të aksesueshëm, duke përfshirë reduktimin në mënyrë dramatike të sasisë së ligjshme të nikotinës në produktet e duhanit dhe detyrimin e tyre për t’u shitur vetëm përmes dyqaneve të specializuara të duhanit, në vend të dyqaneve dhe supermarketeve.

Loading

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *