Një nënvariant i ri Covid po shkakton shqetësime në SHBA, i cili po përhapet me shpejtësi. Disa raste janë regjistruar edhe në Mbretërinë e Bashkuar.

XBB.1.5 është një degë tjetër e variantit dominues Omicron Covid, sipas BBC.

Omicron ka tejkaluar variantet e mëparshme Alpha, Beta, Gamma dhe Delta të koronavirusit qëkur u shfaq për herë të parë në fund të vitit 2021.

Omicron ka krijuar gjithashtu shumë nën-variante ngjitëse. Simptomat e XBB.1.5 mendohet të jenë të ngjashme me ato të shtameve të mëparshme Omicron. Shumica e njerëzve përjetojnë simptoma të ngjashme me të ftohtin.

A është XBB.1.5 më infektues apo i rrezikshëm?

XBB.1.5 evoluoi nga XBB, i cili filloi të qarkullonte në Britani në shtator të vitit 2022.

XBB kishte një mutacion që e ndihmoi të mposhtte mbrojtjen imune të trupit, por e njëjta cilësi uli gjithashtu aftësinë e tij për të infektuar qelizat njerëzore.

Prof. Wendy Barclay nga Imperial College London tha se XBB.1.5 ka një mutacion të njohur si F486P, i cili rikthen këtë aftësi për t’u lidhur me qelizat, e cila e bën që të përhapet më lehtë.

Instituti Wellcome Sanger në Kembrixh po rendit të paktën 5,000 mostra Covid në javë, si pjesë e përpjekjeve të vazhdueshme për të gjurmuar variantet.

Dr. Ewan Harrison mendon se XBB.1.5 mund të jetë krijuar kur dikush u infektua me dy lloje të ndryshme Omicron.

“Një pjesë e gjenomit nga një virus bashkohet me një pjesë tjetër nga një virus i dytë, dhe ato bashkohen, dhe kjo vazhdon të transmetohet“, tha ai.

Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) konfirmoi se XBB.1.5 ka një “përparësi në rritje” ndaj nën-varianteve të tjera të para deri më tani.

Por theksoi se nuk kishte asnjë indikacion deri më tani që ishte më serioz ose më i dëmshëm se variantet e mëparshme të Omicron.

Ku po përhapet XBB.1.5?

Mbi 40% e rasteve me Covid në Shtetet e Bashkuara mendohet se shkaktohen nga XBB.1.5, duke e bërë atë llojin dominues .

Në fillim të dhjetorit, ajo përbënte vetëm 4% të rasteve, por kohët e fundit ka kaluar shpejt versionet e tjera të Omicron.

A janë të shqetësuar shkencëtarët për XBB.1.5?

Prof. David Heymann nga Shkolla e Higjienës dhe Mjekësisë Tropikale në Londër pranoi se kishte ende shumë për të mësuar rreth këtij varianti të fundit.

Por ai tha se nuk ka gjasa të shkaktojë probleme të mëdha në vende si Britania të cilat kanë nivele të larta të vaksinimit dhe infeksione të mëparshme.

Shqetësimi i tij ishte për vende si Kina, ku kishte marrje të ulët të vaksinave dhe imunitet të ulët për shkak të bllokimeve të zgjatura.

Loading

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *