Categories
HOME

Nga kjo datë mund të shkoni në Zvicër për të punuar

Ka pasur hapa të ndryshëm lehtësues në Zvicër që nga 11 maji. Në një hap të mëtejshëm, Këshilli Federal do të heqë kufizimet që lidhen në pranimin e punëtorëve nga vendet e treta – d.m.th vendet jashtë BE dhe EFTA – që nga 6 korriku 2020, shkruajnë mediat zvicerane.

Aplikimet nga shtetasit e vendeve të treta që
nuk janë të punësuar me fitime – për shembull pensionistët – gjithashtu duhet
të përpunohen përsëri nga kantonet nga kjo datë në përputhje me kriteret e
zakonshme. Sidoqoftë, shtetasit e vendeve të treta nuk do të jenë në gjendje të
udhëtojnë për në Zvicër për pushime: Hyrja për qëndrime më të ulët se 90 ditë
pa leje do të vazhdojë të lejohet vetëm në raste të domosdoshme ekstreme,
përcjell tutje albinfo.ch.

Kufizimet e hyrjes në kufij për të gjitha
vendet e Shengenit u hoqën më 15 qershor të vitit 2020. Që atëherë, kufijtë e
brendshëm midis vendeve të Shengenit dhe Zvicrës janë hapur përsëri pa
kontrolle. Për më tepër, që nga 15 qershori i vitit 2020, të gjitha vendet e BE/EFTA
dhe Mbretëria e Bashkuar gjithashtu janë rikthyer në lirinë e plotë të lëvizjes
për njerëzit.

Duke marrë parasysh zhvillimet më të fundit të
pandemisë, Këshilli Federal do të heqë kufizimet në pranimin e punëtorëve nga
vendet e treta nga data 6 korrik.

Kjo ka për qëllim, veç të tjerash, për të
mundësuar leje për punësim në sektorin e turizmit apo kulturës, apo edhe në
bujqësi.

Gjithashtu më 6 korrik 2020, kufizimet e
qëndrimeve më të gjata se 90 ditë për shtetasit e vendeve të treta të papuna –
p.sh. pensionistët – do të hiqen. Nga 6 korriku, kantonet do të përpunojnë
përsëri aplikime të tilla brenda kornizës së dispozitave të zakonshme për
ligjin e imigracionit.

Bazuar në Aktin Epidemik dhe në varësi të
zhvillimit pandemik në vendet e treta individuale, masat sanitare kufitare
vazhdojnë të jenë për të gjithë njerëzit që hyjnë në Zvicër nga këto vende,
përcjell tutje albinfo.ch.

Hyrja e shtetasve të vendeve të treta për
qëndrime të shkurtra më pak se 90 ditë – për shembull për pushime, trajnime afatshkurtra,
trajtim mjekësor ose takime biznesi jo urgjente – mbetet e përjashtuar nga
lehtësimi. Si më parë, udhëtime të tilla aktualisht lejohen vetëm në raste
ekstreme. Zvicra synon të heqë këto kufizime të fundit të hyrjes në koordinim
me vendet e tjera të Shengenit nëse është e mundur.

Leave a Reply

Your email address will not be published.