Categories
HOME

Vëmendje : Kolesteroli i lartë nuk shfaq shenja, ja çfarë duhet të bëni që ta dalloni atë lehtesisht

Kolesteroli stimulohet nga ushqimet të yndyrshme të cilat janë të dëmshme për organizmin. Duhet të dimë se kjo substancë prodhohet 75% nga mëlçia jonë dhe vetëm 25% merret nëpërmjet ushqimit.

Një pjesë e mirë e popullatës adulte e ka kolesterolin mbi nivelin e nevojshme. Së fundmi ky fenomen po vërehet në rritje, diçka e pazakonte më parë.

Disa prej shenjave prej të cilave duhet pasur kujdes.

Kolesteroli i lartë nuk shkakton shenja. Ai dë mton në heshtje enët e gja. kut, dhe në këtë mënyrë muret e arterieve ngushtohen gradualisht. Kjo situate nxit sëm. undje dhe episode ka rdiake që kë rcënojnë jetën e njeriut.

-Nevojë për tu identifikuar si i prekur nga kjo sëm. undje.

-Mbi moshën 20 vjeçare duhet të kontrollohet kolesteroli në gj. ak.

-Analiza e kolesterolit rekomandohet edhe për fëmijë mbipeshë.

Kolesteroli në ushqime

Ushqime të pasura me kolesterol si vezët, karkalecat dhe arragosta nuk janë më të ndaluara. Studimet tregojnë se ushqimet që ne konsumojmë kanë një ndikim minimal në kolsterolin në gj. ak. Vetëm një përqindje e vogël e njerëzve kane njëfarë sensitiviteti ndaj kolesterolit dhe nivelet e tij rriten pas një ushqimi të pasur në të.

Për sa i përket gjinisë femrat kanë më pak problem se sa meshkujt, si arsye e estrogjenit: Këto hor mone femërore e rrisin nivelin e HDL-së. Rrezikshmëria dhe rrez. iku i personave të prekur nga kjo sëm. undje janë:

Mosha e thyer, ka gjasa me tepër.

-Mbipesha

-Dieta

-Trashëgimia familjare

Kujdes/ Ushqimet që dëmtojnë kolesterolin

Disa nga ushqimet që s’duhet të hahen për të evituar kolesterolin janë: Gjalpi, mishi i pjekur, mishi i grirë, të brendshmet të tilla si mëlçi, zemër dhe veshka.

Gjithashtu duhet të minimizohen prodhimet e qumështit që kanë më shumë se 1% yndyrë qumështi, gjithashtu fast-foods.

Leave a Reply

Your email address will not be published.