Categories
HOME

16 Këshilla Efektive për t’u Kujdesur për Bimët e Shtëpisë

Ndonjëherë të kujdesesh për bimët e shtëpisë mund të bëhet një sfidë e vërtetë. Mund edhe të ju stresojë, por jo, mos lejoni që të ju dekurajojë. Ndoshta do të gjeni ngushëllim në këtë studim që tregon se si të kesh bimë brenda shtëpisë mund të jetë e dobishme për shëndetin tuaj, jo vetëm sepse pastrojnë ajrin që thithni çdo ditë në shtëpi, por edhe sepse ato ju bëjnë të lumtur.

Ka rekomandime, këshilla dhe sugjerime për të gjitha llojet e gjërave për të ndihmuar bimët tuaja të shkëlqejnë.

Hidhuni një sy…

Unë këndoj me ta dhe flas me ta. Nuk jam i sigurt nëse funksionon, por ato gjithmonë duken mirë. Për më tepër, i ujis bimët një herë në javë dhe përdor pleh çdo 6 muaj apo më shumë.”

“Ata duhet të marrin dritë të mjaftueshme dhe ventilim, të paktën 1 ose 2 orë, çdo ditë. Nëse po flasim për një bimë të lezetshme, rrezet e diellit duhet të jetë më se të mjaftueshme. Në muajt e ftohtë, është më mirë t’i ujisni më pak sepse kjo lloj bimë nuk ka nevojë vërtet për shumë ujë sidoqoftë.”

“Nëse dëshironi të heqni qafe krimbat që shfaqen në tokën e bimëve tuaja, mund të vloni pak ujë me pak pastrues (lloji që përdorni për të larë rrobat). Kur të tretet, lëreni të ftohet, dhe përdorni një spërkatës për ta spërkatur rreth pemës. Sapuni nuk do ta dëmtojë bimën tuaj.”

“Shtoni lëvozhga arre në tokë dhe ujiteni një herë në javë gjatë verës dhe çdo javë tjetër gjatë dimrit. Nxirrni bimët tuaja jashtë gjatë sezonit të shiut sepse pikat e shiut i ndihmojnë ato. Përdorni lëvozhgat e portokallit për të pastruar gjethet dhe nëse milingonat ose defektet e tjera bëhen problem, shpërndani pak pluhur kanelle. Dhe sigurisht, mos harroni t’u jepni atyre gjithë dashurinë tuaj.”

 

“Ju mund të spërkatni një dozë të vogël uthull të tretur në ujë për të trajtuar gjethet që krijojnë pika të bardha.”

“Disa bimët duhet të ujiten jo më shumë se dy herë në muaj; kjo është çdo 2 javë. Ato gjithashtu nuk duhet të jenë të ekspozuara drejtpërdrejt ndaj rrezeve të diellit.”

“Bimët Pothos mund të kultivohen në ujë, për shembull. Herë pas here, ju duhet të shtoni më shumë ujë, ose nëse ka një pykë që nuk zuri rrënjë, hiqni të gjitha lëngjet së bashku me pjesët e papstra. Krijimi i shumë rrënjëve u lejon atyre jo vetëm që të arrijnë në tokë, por edhe të mbrohen nga rrezet e diellit direkte.”

“Kurseni ujin e mbetur kur lani orizin për të përdorur për të ujitur bimët tuaja. Fushat e gjelave shpesh spërkaten me vitamina për të ndihmuar që orizi të rritet më mirë dhe këto, nga ana tjetër, mund të përdoren për bimët tuaja në shtëpi.”

“Kur një bimë vuan nga dehidrim i rëndë, ajo mund të futet në një kovë të mbushur me ujë derisa të mos nxjerrë më flluska ajri në sipërfaqe. Pastaj duhet të lihet të pushojë në vendin e saj të zakonshëm. Ajo do të përmirësohet dhe do të merrni një bimë të re përsëri.”

“Për t’i bërë bimët tuaja të shkëlqejnë dhe të mbushin gjethet e saj me jetë, sigurohuni t’i pastroni me lëvore bananeje ose avokado, duke përdorur gjithmonë anën viskoze.”

“Sekreti im është të shmangni bimët nëse nuk keni një vend ku mund të rrjedhë ajri lehtë.” 

Leave a Reply

Your email address will not be published.