Categories
HOME

18 Zakonet e Përditshme që e Çlirojnë Trupin Tonë nga të Gjitha Dhimbjet

Dhimbja është faktori numër një dobësues në mbarë botën dhe arsyeja më e shpeshtë për konsultimin me mjekët në vendet e zhvilluara. Pjesa më e madhe e këtyre dhimbjeve fizike janë rezultat i mënyrës tonë të jetesës sedentare ose të tensionuar.

Këto dhimbje mund të shmangen lehtë duke ndjekur disa zakone të shëndetshme dhe duke ui përmbajtur një stili të shëndetshëm jetese.

Ne po ju paraqesim 18 zakone të përditshme që mund t’ju largojnë nga dhimbja.

Dhimbje koke

© Depositphotos.com

Shmangni kohën para ekranit për periudha të gjata

© Depositphotos.com © Depositphotos.com

Lodhja e syve është një shkak i zakonshëm i dhimbjeve të kokës për shkak të kompjuterit. Kudo që ushtroni një grup muskujsh për një periudhë të gjatë kohore, ata përfundimisht lodhen dhe fillojnë të dhembin, po kjo është e vërtetë edhe për muskujt e syve. Për ta shmangur këtë, ndiqni këshillën 20-20-20: çdo 20 minuta, shikoni diçka që është të paktën 20 centimetra larg për 20 sekonda.

Zvogëloni ekspozimin ndaj diellit

© Depositphotos.com

Ekspozimi ndaj nxehtësisë së diellit mund të shkaktojë që enët e gjakut në trurin tuaj të zgjerohet dhe të rrisin temperaturën e lëkurës, duke shkaktuar kështu dhembje. Drita e diellit mund të çojë gjithashtu në acarim në sytë tuaj, duke shkaktuar dhimbje koke. Duke vendosur kapele dhe syze gjatë kohës që jeni jashtë në diell mund t’ju mbrojë nga këto dhimbje koke.

Bëni dushe të ngrohta

Një dush i ngrohtë ndihmon në zbutjen e muskujve të tensionuar dhe mund të lehtësojë një dhimbje koke. Gjithashtu, përdorimi i kompresave të ngrohta mund të ketë një efekt të ngjashëm.

Shmangni pirjen e duhanit dhe pirjen e alkoolit

© Depositphotos.com © Depositphotos.com

Nikotina e pranishme në cigare është një substancë vazoaktive. Kjo do të thotë se ndryshon madhësinë e enëve të gjakut në trurin tuaj, duke shkaktuar një dhimbje koke.

Tymi i cigareve gjithashtu mund të shkaktojë dhimbje koke duke shkaktuar një reaksion alergjik duke irrituar hundën dhe fytin. Në mënyrë të ngjashme, alkooli shkakton ënjtjën e enëve të gjakut në trurin tuaj, duke shkaktuar dhimbje koke.

Por shkaktari më i madh i dhimbjes së kokës është vera e kuqe, sepse përmban tiraminë, histaminë dhe sulfite – substanca që janë të lidhura me dhimbje koke.

Ndërpritni kafeinën

© Depositphotos.com © Depositphotos.com

Në sasi të vogla, kafeina mund të ndihmojë në zvogëlimin e një dhimbje koke dhe për këtë arsye është përfshirë në disa ilaçe që trajtojnë dhimbjet e kokës. Por konsumimi i kafeinës në formën e kafesë, çajit ose pijeve të buta mund t’ju bëjë të varur nga ajo. Dhe, siç zbuluan studiuesit nga Universiteti Johns Hopkins, dhimbja e kokës është një simptomë e zakonshme prej kafeinës, që ndodh në 50% të konsumuesve të rregullt të kafesë.

Pini ujë mjaftueshëm

© Depositphotos.com

Dehidrimi është një shkak i zakonshëm i dhimbjeve të kokës. Për të mbajtur larg të tilla dhimbje koke, mbani veten hidratuar siç duhet. Por, mbani në mend, vëllimi i tepërt i ujit në trup mund të çojë në hiponatremi, një gjendje në të cilën natriumi i pranishëm në gjak bëhet tepër i holluar.

Kjo mund të çojë në dhimbje koke, vjellje dhe fryrje – simptoma që lehtë mund të ngatërrohen me ato të dehidrimit.

Dhimbje qafe

© Depositphotos.com

Ushtrimi për muskujt e fortë të qafës

© Shutterstock.com

Çrregullimet e qafës dhe shpatullave janë shkaqet më të shpeshta të dhimbjes së qafës. Mënyra më e mirë për të ndihmuar me këtë problem është duke bërë ushtrime të qafës për të forcuar muskujt e qafës.

Qëndroni drejt për një posturë më të mirë

© Depositphotos.com

Ndërsa jeni të ulur, është e rëndësishme të uleni drejt. Nëse është e mundur, zgjidhni një karrige me mbështetje mbrapa. Nëse punoni në një kompjuter ose laptop, rregulloni lartësinë e tij në mënyrë që të mos përfundoni duke përkulur qafën gjatë punës.

Praktikoni yoga

© Depositphotos.com

Yoga ndihmon duke forcuar qafën tuaj dhe muskujt e shpinës dhe duke i lehtësuar ata nga çdo tension.

Përmirësoni zakonet e të fjeturit

© Depositphotos.com © Depositphotos.com

Gjumi në shpinë është pozicioni më i mirë i ndjekur nga gjumi në anën tuaj.

Për të mbështetur më mirë shpinën, provoni të vendosni një peshqir të rrotulluar nën gjunjë. Shmangni fjetjen në stomak. Përdorni jo më shumë se një jastëk dhe mos përdorni një jastëk të lartë. Preferohet përdorimi i një jastëku të veçantë ortopedik.

Dhimbje shpine

© Depositphotos.com

Mbani një pozicionin neutral të trupit ndërsa jeni ulur

© Depositphotos.com

Ndërsa jeni të ulur, gjithmonë mbani një qëndrim të drejtë. Ndihmon në zvogëlimin e stresit në shpinë dhe mban dhimbjen larg.

Shtrini muskujt që mbështesin pjesën e poshtme të shpinës tuaj

© Depositphotos.com © Shutterstock.com

Ushtrimet e ndryshme si tërheqjet e muskuve që janë vendimtare për të mbajtur larg një dhimbje shpine.

Shtrini këmbët tuaja

© Depositphotos.com

Ky ushtrim mund të zvogëlojë dhimbjen e shpinës duke zgjatur muskujt e kofshës. Muskujt e gjatë lehtësojnë presionin në pjesën e poshtme të shpinës dhe lehtësojnë dhimbjen.

Praktikoni pozicionin e kobrës

© Depositphotos.com

Kjo pozicion ndihmon shtrirjen e muskujve në shpatullat tuaja. Ai gjithashtu lehtëson ngurtësinë e pjesë së poshtme të shpinës dhe forcon shtyllën kurrizore.

Notoni

© Depositphotos.com

Ushtrimet ujore forcojnë shpinën dhe muskujt tuaj bazë.

Dhimbjet e këmbëve

© Depositphotos.com

Vishni këpucë të rehatshme

© Depositphotos.com © Depositphotos.com

Ndërsa ecim, qëndrojmë në vend ose vrapojmë, ka gjithnjë në këmbët tona. Mbajtja e këpucëve të këqija dhe të parehatshme mund t’i bëjë gjërat edhe më keq. Gjetja e këpucëve të përshtatshme është e rëndësishme për të parandaluar problemet e këmbëve.

Shtrini gishtat e këmbëve

 

Uluni në një karrige ose në dysheme, me këmbën tuaj të djathtë të kaluar mbi kofshën e majtë. Ndërthurni gishtat e dorës tuaj të majtë me ato të gishtërinjve të këmbës së djathtë. Shtrëngoni gishtërinjtë dhe mbani për 10 sekonda.

Kryeni këtë rutinë nga 3 herë për secilën këmbë.

Masazhi i harkut

Qëndroni mbi një top tenisi të vendosur direkt nën gishtin e dytë të këmbës suaj të majtë. Ngadalë rrokulliseni topin rreth pjesës së poshtme të këmbës tuaj për 3 minuta. Përsëriteni këtë ushtrim në këmbën tuaj të djathtë.

Është shumë e rëndësishme që një person të dijë se si të qëndrojë i shëndetshëm dhe të shmangë zakonet e dëmshme. Sigurohuni që ta ndani këtë informacion me miqtë dhe familjen tuaj!

Leave a Reply

Your email address will not be published.